top of page

Meslek Örgütleri Sigaranın 'Düz Paket'te Olmasını İstiyor.

09.02.18 00:00

Sağlık meslek örgütleri, kapalı alanlarda sigara yasağı başta olmak üzere çeşitli düzenlemelerin hayata geçirildiği Türkiye'de artık "düz paket" uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirtti.

Halk sağlığının korunması için çalışmalar yürüten meslek örgütleri, tütün ve tütün kontrolü çalışmaları kapsamında önemli adımların atıldığı Türkiye'de ileri bir adım atılmasından yana.

Meslek örgütleri, kapalı alanların yanı sıra park, bahçe ve okul çevresi gibi toplu yaşam alanlarında da yasakların getirilmesinin ardından birkaç kez gündeme gelen ve ilgili düzenlemeleri de hazırlanan "düz paket" uygulamasının sağlık stratejisi içinde yer alması ve hazırlanacak kanunla uygulamaya geçilmesi çağrısında bulundu.


Meslek örgütleri, yasalar uyarınca sigara paketleri üzerinde, sağlık uyarılarına ek olarak markanın adı ve ürün bilgisinin standart yazı tip ve boyutuyla yazılması ile markaya ait logo, renk, resim, promosyon bilgilerinin kullanılmasının yasaklanması olarak tanımlanan "düz paket"e ilişkin düzenlemenin 2018-2023 Eylem Planı'nda yer alması ve uygulamaya konması gerektiğini ifade etti.


"Türkiye, taahhütte bulunan ilk 10 ülke arasında"


Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tütün tüketimini azaltmak için 2009 yılında başlattığı kampanyada büyük başarı elde ettiğini ancak 2013'ten itibaren tütün tüketiminin tekrar artış gösterdiğini söyledi.


Tütün kullanımının acilen azaltılması gerektiğini ifade eden Dağlı, bunun için kapalı alan sigara yasakları ile satış noktası reklam yasaklarının eksiksiz uygulanması ve denetimlerin iyi yapılması gerektiğini vurguladı.


"Düz paket" uygulamasının tüketimi azalttığının ispat edildiğini dile getiren Dağlı, şunları söyledi:

"Düz paketle ilgili ilk resmi taahhüt, Eylül 2012'de Ankara'da Avrupa ve Doğu Akdeniz'den 42 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı ve DSÖ'nün düz paket konulu toplantısında Sağlık Bakanı tarafından yapılmıştı. Türkiye, düz pakete geçiş taahhüdünde bulunan ilk 10 ülke arasına girmişti. 2015'te yürürlüğe giren 2015-2018 Ulusal Tütün Kontrolü Eylem Planı genelgesinde düz paket uygulamasına geçileceği taahhüdü mevcuttu. Buna uygun olarak düz paket 2016 yılında torba yasaya girdi ancak son anda torba yasada yer almadı."


Düz paket uygulamasının neden gerekli olduğuna ilişkin değerlendirmede bulunan Dağlı, şunları dile getirdi:


"Sigarada düz paket, öldürücü tütün ürünlerini cazip ürünler gibi sunmamak, tütün paketinin reklam ve promosyon aracı olması engellemek, bazı ürünlerin daha az zararlı olduğu algısını yaratan görsel simgeleri kaldırmak, resimli ve yazılı uyarılarının daha etkin olmasını sağlamak için elzemdir.

Avustralya'da düz paket uygulamasının sigara tüketimini azalttığı ispat edilmiştir. Singapur, birkaç gün önce yüzde 75 resimli uyarı olan düz paket uygulaması görüşmelerine başladı. Görüşmeler 16 Mart'ta bitecek. Ayrıca, 18 Mart'a Yeni Zelanda'da ve 30 Mayıs'ta Macaristan'da başlıyor. Düz paket halen Avustralya, Fransa, Birleşik Krallık’ta yürürlüktedir. Kanunu kabul edilmiş Norveç, İrlanda, Yeni Zelanda'da 2018, Macaristan'da 2019, Slovenya'da 2020 yılında yürülüğe girecek.


Gürcistan, Romanya ve Tayland’da gerekli yasal düzenlemeler yapılmış, ancak henüz yürürlük kazanmamıştır. İlgili düzenlemeler Brezilya, Kanada, Şili, Ekvator, Panama ve Uruguay Finlandiya, Guernsey ve Jersey, Singapur, İsveç, Tayvan'da görüşülmektedir."


Dağlı, Belçika, Botswana, Kenya, Malezya, Moritus, Nepal, Güney Afrika, Gambiya, Türkiye ve BAE'de de düz pakete geçiş yönünde siyasi taahhüt beyanı yapıldığını aktararak, Türkiye'de 4207 sayılı kanun ve 2004'te imzalanan Tütün Kontrolu Çerçeve Sözleşmesinin "düz paket" için yasal dayanak olduğunu ifade etti.


Tek tip düz paket düzenlemesinin mutlaka sağlık uyarıları düzenlemesi ile birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayan Dağlı, "2010 yılından beri kullanılan birleşik uyarıların kanıksanması, etkilerinin yetersiz olması veya etki kaybı nedeniyle, yenilenmeleri, birleşik uyarıların her iki yüzde olması, paketin üst çizgisinden başlaması, boyutlarının ön yüzde yüzde 80'e, arka yüzde yüzde 100'e büyütülmesi ve bu yenileme çalışması için bilimsel temelli, şeffaf seçim usul, ölçüt ve mekanizmaların belirlenmesi gerekmektedir." dedi.


"Tütün Endüstrisi mahkemeye gidemez"


Dağlı, Avustralya'daki uygulamanın düz paketin anayasaya uygun olduğunu, serbest ticaret ve rekabet kuralları kapsamında değerlendirilmediğini, devletler arası ikili ticaret antlaşmalarını zedelemediğini gösterdiğini söyledi.


Avustralya'nın, tüm bu davalardan "haklı", endüstrinin ise "haksız" çıktığını belirten Dağlı, "Endüstrinin düz paket uygulamasını engelleyici herhangi bir hukuk savaşına artık giremeyeceği, girse de kaybedeceği kesinleşmiş mahkeme kararları ile sabittir. Tütün Endüstrisi, düz paket için mahkemeye gidemez." ifadelerini kullandı.



Haberin devamı için tıklayınız

bottom of page